Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2009 09:08 - За свинския грип.
Автор: viki11 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4950 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 03.11.2009 14:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От анди2 обобщение на най-важното:

"Досега съм разбрал няколко неща за грипа
Първо , клиничната му картина с останалите щамове е 99 % еднаква .
Ноооооооооооооооооооооооооооо
Лошото при него е , че усложненията (пневмонии , и т.н . ) настъпват почти веднага със заразяването и се развиват светкавично , докато при останалите "по- човешки грипове " една пневмония се развива за няколко седмици примерно .
И пак опираме до имунитета -----> защото някои го карат на крака без да го усетят , а при други мноооооого по-тежко , дори и с летален край . "


image



    Виждам, че много се обърка темата за свинския грип.
Защо дръзвам да се намеся? Просто защото имам отношение към него.
Преболедувахме свински грип, аз и детето ми. Отношението ми е смесено към това, което се показва по ТВ.
 От една страна, жертва сме на грипа.
 От друга страна, жертва сме на сблъсъка на мнения в общественото пространство по тази тема.
 На трето място, жертва сме на пасивното поведение на личните лекари по въпроса в, може би, 80% от случаите.
 Моят лекар ми отказа направление да се изследвам за свински грип. ПРослуша ме със слушалки и ми предписа много силен антибиотик, не достатъчно евтин, 7 хапченца за 51 лев. Поради моето основно заболяване, защото съм по-уязвима, имунната ми система е слаба е засилила лечението ми, без да знае какво ми е.
 Т.е. отново лекуваме, без да имаме точна диагноза. Това си е престъпление, но да се върнем на темата.

 Личният лекар на детето ми ми даде направление. По принцип моят личен лекър е доста смешен в работата си. Много пациенти, но тя не е родена за лекар, повече се радва на дипломата си за художник, която взе, докато ме провали за химиотерапия през юли м.г. Така че личният лекар на детето ми е с много повече авторитет. Взех направлението и изследвах детето. Пробата се оказа положителна.
 Първо, по симптомите личната лекарка не разбра, че това е свински грип. Но на прегледа в инфекциозната болница още докато преглеждаха детето знаеха, че това е най-вероятно този грип.  Т.е. симптоми има, но личните лекари не ги знаят. И то най-добрите, такава е докторката на детето ми. А по ТВ шумно обявиха, че още през лятото личните лекари били запознати. ДА бе! Пак лъжат в ефир. Какъв авторитет може да има телевизията ,като лъжат в 60% от случаите на даване на информация.
image
 Мога да кажа, че вначалото ни приеха с насмешка, че искаме да се изследваме за  свински грип. Нагласата е, че хората прекаляват.
 Какво промени отношението им? Може би информацията, че аз имам хронично и тежко заболяване, а грипът отваря вратите на други заболявания. Възможно да е това. Или пък след настояването ми прегледът показа, че има симптоми. Но отношението се промени.

 След като се подтвърди свински грип на детето ми ми се обадиха лично от ХЕИ, въпреки уговорката да се обадя в инфекциозната болница по-късно. Дадоха ми информация, най-съществената част е, че трябва да взема Тамифлу от инфекциозна болница-София. Останалото бяха лични въпроси във връзка с моето заболяване и това ,че имам същите симптоми!!!
 Защо наблягам на същите симптоми?
 Когато отидох да се изследвам на следващия ден моят резултат излезе отрицателен, т.е. нямам свински грип.

 От една страна, и мен ме прие друг доктор доста подозрително. Даже ме нервира и щях да го изям с парцалите! Защо, разбираш ли, отиваме там. Грипът си е грип и нямало нищо особено. Като всички други видове грип, от които умирали повече хора, отколкото от този. А защо тогава не лекуват хората, за да не умират?
 Бях втрещена. Как защо? Защото детето ми е болно от свински грип и аз имам същите симптоми, защото по ТВ не спират да повтарят, че се умира от него, ако лечението не е адекватно, и така нататък.
 Кой знае защо, и този доктор промени отношението си по-късно. Дотолкова, че искаше да ме приеме в болницата за 1 седмица за изследвания, евентуално пневмония. Спаси ме липсата на отопление в болницата!!! Кое промени отношението му? Може би моето основно заболяване. Пак казвам, грипът отваря пътя на другите болести. Макар че бях бясна вначалото от липса на внимание накрая бях заобиколена с внимание и нещо повече, получих тамифлу без да имам подтвърждение, че съм болна от свински грип. Явно си го кътат. Пробата ми излезе отрицателна, т.е. нямам свински грип - НА ПРЪВ ПОГЛЕД. За щастие докторът на прегледа ми спомена, че ако не е вначалото заразата, първите 2-3 дни не може да се хване с това изследване свинският грип, т.е. секрет от носа и гърлото - това взеха и в двата случая.
 
 В крайна сметка не стана ясно, имам ли свински грип или не. Трябва ли да бъдем по-внимателни или не.

 За щастие имам ТВ, гледам телевизия и попаднах на предаване, което върши работа, та разбрах, как стоят нещата. Но колко хора са попаднали на него и могат да преценят, че точно тези съвети са точни? Аз разбрах, защото имам някакъв опит, преболедувах вече!!
 А при личните лекари, в инфекциозна болница - София аз не получих достатъчно яснота, що за болест е това, какво става, какво лекуваме, как и защо. Повърхностно отношение, както винаги у нас! Държат се така, сякаш ние знаем това, което знаят те.



 И накрая моето мнение за това, какво да правим, ако сме болни от свински грип.
 Най-същественото, което забелязах. Ако е висока т емпературата и не спада от познати методи за снижаването й, ако има влошаване, трябва да се действа изключително бързо и да се изследвате при специалисти по свински грип. В София това е инфекциозна болница. Дали се иска направление за здравно осигурените? И това е като българска работа неясно. На детето ми взеха направлението, но на мен ми го върнаха. Без обяснение. "Не ми трябва!" Но след това ми к азаха, ако искам да се изследвам отново след 9 дни, тъй като изследването ми беше отрицателно, да си нося направление от личния лекар! Иди че разбери, кога е със и кога без и защо няма ред.
 И се молете за късмет, защото в критична ситуация са единици медицинските кадри, които знаят  какво да правят и ще го направят наистина!
 image
 И последно, четох, че руски лекар, когото явно всички цитират напоследък, обвинява две фармацевтични фирми, представени и в България, че  свинският грип е разработка с цел финансова изгода. Че това е като всеки друг грип. Че от другите видове грип умирали 500 000 човека, докато от птичия грип умряли само 300.  Че новият грип не убива, а хората умират от други техни болести, отключени от този грип.
 Аз вярвам на този доктор с няколко уговорки, които не касаят него е знанията му. Руснаците са много точни в тези неща за разлика от нас. В смисъл, обучени са много по-сериозно. Той знае  какво говори, иначе нямаше да го каже и то така, че да се чуе даже в България.
 Но.......
 Българите са го предали частично. Затова не е ясно, че нареченият от някого "свински" грип не е безопасен, както звучи от предаденото у нас. Просто името "свински" не е точно, утре може да го нарекат "конски". И друго...въпреки че не убива той, от него се умира...защото този грип отключва други болести, които носим в организма си. ВСе пак, той убива. И съм сигурна, че от оригиналната статия си личи, че е така. Но българите все претупват работата си (по вина на шефове!). По същата причина ние наричаме руска салата френската салата "Оливие", и чипс наричаме криспса, а не пържените картофки, както е в езика, от който сме взели тази дума. Абе....българска работа.


 СВинският грип  е лечим. Минава като всеки друг грип, ако се лекуваш подходящо. Не е ясно, защо именно са умрели някои от болните, за да се предпазим.

 Всявахме много страх у близките си и тези, които чуха, че сме били болни от свински грип!

 А по телевизията данните са съмнителни, защото заболелите от този вид грип, от тип "А", но мутирал, са много над обявените 200 души. Та около нас всички имат тези симптоми, двеста са само около нас, а не в цялата страна. Масово е.

 И все пак, ние се излекувахме.))) Дано не ни повтори.



Гласувай:
4



1. lubima - сменяй личния!Това е безотгово...
29.10.2009 10:07
сменяй личния!Това е безотговорно, но много често срещано явление...изписват скъпи лекарства...аза какво ... и те не са много наясно...но нали си имат уговорка с аптеките ;)
цитирай
2. andi2 - Вики ,
29.10.2009 10:08
Хубаво е , че сте се оправили , без сериозни поражения .
Досега съм разбрал няколко неща за грипа
Първо , клиничната му картина с останалите щамове е 99 % еднаква .
Ноооооооооооооооооооооооооооо
Лошото при него е , че усложненията (пневмонии , и т.н . ) настъпват почти веднага със заразяването и се развиват светкавично , докато при останалите "по- човешки грипове " една пневмония се развива за няколко седмици примерно .
И пак опираме до имунитета ----->>>>> защото някои го карат на крака без да го усетят , а при други мноооооого по-тежко , дори и с летален край .
загадка си остава защо засяга най-вече младите хора --->>>>> обяснението беше , че те не са боледували много , и нямат изграден имунитет . То не че срещу грипа може да имаш траен имунитет .
болните са много повече .
скоро четох за Русия ----->>>>>имали около 1000 случая . ами невъзможно , на фона на 300 млн . население . просто протича в повечто случаи засега по-леко .
П.С. --->>> Наш Ивайло се беше върнал за малко в Ямбол , ама не можах да го засека .
Поздрави
:)
цитирай
3. viki11 - lubima
29.10.2009 10:57
Вече не помня колко пъти съм ги сменяла! Един от друг по-фрапиращи!
И сега търся, защото положението е нетърпимо.
цитирай
4. aida - Здравейте и от мен :)
29.10.2009 15:35
Често срещано явление за жалост. Късмет за вас, че сте се излекували. И аз се моля за късмет по друг повод със здравето си и дано да имам, че накрая може би темата за свинския или птичи грип няма да бъде актуална, а ще се наложи друга "чисто" нова тема за случаен или нещастен случай( злополука) с някой лекар късметлия.
Но пък не можем да се оплачем с присъствие на НЛО, защото когато отидеш на лекар, недоумяващият му поглед говори за нещо, което едва ли не чува за 1-ви път или може би " мене ме нема у целата схема " Мигайки на парцали започваме да разсъждаваме аджаба от какво бихме могли да сме болни и как да се излекуваме, като последва въпросът към пациента: " а според теб какво е " ???? И след дъъълго разсъждение усмихвайки се те изпраща по живо, по здраво с думите : " не бой се, от това не се умира " :))))))
Поклон пред нащето родно здравеопазване .........
цитирай
5. viki11 - andi2
29.10.2009 17:15
Много ти благодаря за ценната информация.
Истината е, че ти обясняваш много по-точно от лекарите и телевизионните "звезди", които говорят по тази тема там.
Ужасно си прав, пневмонии и други се развиват светкавично. Добре, че успях да реагирам много бързо. Да, някак се досещах за това, но виж, не съм го отбелязала директно.

Благодаря ти за информацията за Ивайло, много ценя таланта му и всяка информация по въпроса е ценна за мен. :)
Очаква се да се срещаме целия випуск тази година и все си представям, че той пее на събирането. Не знам господин Ибраимов дали преподава още. Моята класна Клара Леви заминала за Израел да живее там. Те двамата бяха най-готини.

Ако не ни събори грипа ще го мислим напролет!)))
цитирай
6. viki11 - aida
29.10.2009 17:18
Уви, това отдавна е факт. Некадърни лекари у нас много. Май са повечето.

Единственото решение е, колкото и да е дразнещо, да се справяш сама. Ровиш в интернет и търсиш решение. Било диагнозтика, където трябва, било добър специалист, и то най-вероятно платен, защото личния не е решил така.
Успех и късмет! И аз минах по този път. Като ми казаха рак се успокоих! Че без диагноза 1 година си е по-кофти.
цитирай
7. andi2 - Сега видях, че си писала колкото ...
29.10.2009 19:16
Сега видях , че си писала
колкото до господин Ибраимов
и той ми е водил химия . Сега мине- замине
поне 2/3 пъти седмично се засичаме из града ..
Със съпругата му по- чест
вече не преподава , от няколко години .
Ама не си е загубили присъщото си чувство за хумор .
Като има възможност си припомняме ученическите години .
И сега се сетих нещо ---->>>>>
имах един приятел от английската , На тях им преподаваше по от рано .
А пък аз пътувах с автобус , и честичко закъснявах за 1-я час в понеделник ,
Иииииииииииииииииииииииии
ни сложили тъкмо тогава -->>>химия
И го питам моя приятел , какво става , ако някой закъснее
А той --- Ами не се знае , защото никой не е закъснявал
Мииииии добре
Ноооооооооооооооооооооооо
един ден автобуса закъсня , и аз с него
Качвам се по стълбите , и се засякохме на вратата--->>>>>>>>>> до тук нищо
Даже ми направи път да си вляза , седнах си и в момента , в който си извадих учебниците , най-учтиво бях поканен на дъската
:)))))
И още мноооооого интересни случки имам с него
:)


цитирай
8. viki11 - :)))))))))))))))))
29.10.2009 19:21
И ние имаме интересни случки.
Като се нервираше , го нервирахМЕ, влизаше в стаичката и пушеше като комин.

Но ми хареса това, което пишеш: "засега никой не е закъснявал!" Вярвам им. :)))

Беше класен на съседната паралелка, на бала бяхме заедно в парка с него и 2 класа. Аз бях от трети, но това е друга история.

Той мен само ме тормозеше, че съм била умна, пък не съм учила. Хормонии ;)
Но ми завиждаха, щото той често повтаряше, кой колко е тъп. Някъде съм си записвала бисерите му.))) Ще ги изровя за срещата.))
Разкажи, ако нещо се сетиш.
цитирай
9. andi2 - Ооооооооооооооо само бисери да ...
29.10.2009 19:39
Ооооооооооооооо
само бисери да искаш
Не ми е трябвало да ги записвам
Още си ги помня
голям смях падаше , ама тогава хич не ми беше смешно де
Бях му станал любимец , нямаше час да не съм на дъската
цитирай
10. cornflower - Здравей Вики!
29.10.2009 21:42
Радвам се, че сте се излекували. И на мен ми мина през главата нещо подобно. Имах само висока температура, за която личния лекар ми изписа tonypiryn. Употребих цели три флакона, докато спадне. Не съм правила изследвания и сега съм добре.
Това, че свинския грип е специална разработка за печалба на лекарствената индустрия, е ясно.
Отвратена съм от всички лекари, практикуващи в частни и държавни клиники. Изписват лекарства `на килограм`. Тъкмо вчера приключих трети преглед по друг повод при специалист, който ме държа повече от месец в стрес с неясна диагноза. Чак накрая получих успокоение, след като ми бяха изписани лекарства за стотина лева.
Така че, нека всеки сам си е лекар и да не се предоверява на лекари-търгаши.
цитирай
11. viki11 - andi2
30.10.2009 08:26
Имаш цялото пространство да пишеш бисери. И се надявам да го направиш тук. Защо не! Ще ми бъде много приятно.
Е, аз ги записвах, все пак ти си доста по-късно срещнал нашия любимец. :)))

Абе, щом си бил на дъската наистина си му бил любимец. Ако не разбираш едва ли щеше да те вика на дъската. Доколкото си спомням, такива са му обичаите.
Мен ме използваше за формулите, които мъчеха другите, а на мен ми бяха лесни. А, де!
цитирай
12. viki11 - cornflower
30.10.2009 08:32
Много е сложно.
И ако си кореспондираме помежду си, можем много да подобрим нещата. Но... няма такива опити. Моите се провалят.
Неясните диагнози понякога са, за да разберат, колко могат да измъкнат. Лепват ти тежка диагноза и искат купища пари. Но преценяват, кой би се вързал. Ако си категоричен в поведението си, че не се поддаваш, не опитват.
Щом са ти предписали лекарства за 100 лева, не знам дали е нормално. Имах такъв случай с Токуда, които нищо не свършиха , а след т ова един лекар пенсионер, при това чрез познат негов лекар ми изписа лекарства за ... има няма 10 лева. И ми помогнаха за разлика от ония за 100 лева.
За това говорим!
Който лекува, лекува и с 10 лева. Явно все още си ги има тези лекарства на народни цени.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: viki11
Категория: Лични дневници
Прочетен: 907117
Постинги: 139
Коментари: 684
Гласове: 9432
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031